Huvudrollen i ekonomisk granskning

04 mars 2020 william_eriksson

Är du bra på siffror, gillar att göra bedömningar och har ett visst behov av kontroll och ordning och reda? Är du med på grunderna i ekonomiskt tänk, att utgifterna inte får vara större än inkomsterna, för då går du minus? Då skulle kanske en karriär som revisor kunna vara någonting för just dig. Som revisor agerar du ofta som extern aktör och granskar den ekonomiska rapporteringen från en verksamhet, förening eller organisation och ger ditt omdöme kring huruvida de står på säker mark, om deras ekonomiska rapport ser galen ut eller om det helt enkelt är så att de tycks dölja någonting för sina kunder eller medlemmar.

 

Standard i föreningar

Revisorn har med andra ord en väldigt stor roll i exempelvis föreningsdemokrati. Om man tar ett exempel i en medlemsägd fotbollsklubb, till exempel IFK Göteborg, så anlitar de rimligtvis av geografisk bekvämlighet en Revisor i göteborg för att denne ska kunna berätta för klubbens styrelse, och i förlängningen dess medlemmar, huruvida klubben sköts ordentligt ekonomiskt eller inte. Utifrån revisorns bedömning får sedan medlemmarna avgöra huruvida styrelsen ska få förtroende för att fortsätta leda skutan ur det ekonomiska perspektivet. Sådant avgörs i regel på så kallade årsmöten för medlemmarna i föreningen.

 

 

Lång utbildning betalar sig

Att arbeta som revisor är även ekonomiskt fördelaktigt för dig själv, om du nu vill ge dig in i branschen. Idag ligger nämligen den genomsnittliga bruttolönen för revisorer på 45 000 kronor i månaden, även om det såklart finns en del variationer beroende på var man arbetar i landet och hur länge man har arbetat. Det är dock absolut ingen enkel dans på rosor innan man kan få lov att kalla sig revisor. Först är det tre års universitetsstudier som gäller, men det räcker inte. Innan du blir revisor genomgår du även en praktisk utbildning på ytterligare tre år.  

Fler nyheter