Nytt avlopp med ett minireningsverk

17 februari 2022 patrick_pettersson

editorial

Har du nyss köpt ett fritidshus på en gammal tomt med ett utdömt avlopp? Då kan du behöva lite professionell hjälp så att du får ett godkänt avlopp och kan använda ditt fritidshus med gott samvete. Du kan vända dig till en specialiserad firma för just detta ärende och då kommer det gå så mycket smidigare.

Det är kommunen som bestämmer om ditt avlopp är godkänt eller ej och det har på senare tid kommit nya regler som tyvärr gör att gamla avlopp kan bli utdömda. Köper du en gammal tomt får du räkna med att fixa till det gamla avloppet, så räkna in det i din budget när du planerar att köpa fastighet.

Det är populärt att installera ett minireningsverk som är godkänt av kommunen och som kommer utföra en bra rening, vilket är himla bra för naturen. Förr i tiden när avlopp byggdes så var det inte så stort fokus på rening av vattnet, så mycket kunde slinka ut i naturen. Det är just det som kommunen vill sätta stopp för.

 

minireningsverk

 

Så vad är ett minireningsverk?

Precis som det låter så är det ett reningsverk i miniformat som kan installeras på din tomt och som renar vattnet ordentligt. Reningsverket skyddar naturen mot skadliga ämnen som annars kan spridas i naturen och ta sig ner i dagvattenbrunnar eller till sjöar och åar i närheten.

Det finns minireningsverk i olika storlekar och beroende på vad för slags hus man har så väljer man det reningsverk som passar bäst. För dig som har ett fritidshus som inte kommer att användas året runt så passar även dessa minireningsverk, eftersom de är testade att vara ur bruk under längre perioder. Så du behöver inte vara orolig för att något ska hända med reningsverket när du inte befinner dig på plats och använder ditt avlopp.

Fler nyheter