Sjukförsäkring som ett tillägg

13 juni 2020 william_eriksson

Det är ingen önskesituation att vara sjukskriven länge. Man tappar både arbetsgemenskap och sina rutiner som hör ihop med jobbet. En sjukdom inkräktar också på ens personliga frihet. Man kan inte röra sig som vanligt eller så orkar man inte med så mycket som man är van vid. 

Inte minst tappar man inkomst, och ekonomin kan bli ansträngd. Efter en tid har arbetsgivaren slutat betala sjuklön och man får sin sjukpenning från Försäkringskassan. Då finns det en extra sjukförsäkring, om arbetsgivaren är ansluten till kollektivavtal. 

Arbetsplatsen måste ha kollektivavtal

Den avgift som betalas av jobbet inkluderar Afa-försäkring för personalen. Man behöver som anställd inte vara medlem i ett fackförbund själv, även om det givetvis också är bra. Den anställde måste själv ansöka om ersättning från denna sjukförsäkring, och det gör man via nätet.

När arbetsgivaren har slutat betala sjuklön görs det heller inga avsättningar för tjänstepension. Då kan du ansöka om att Afa-försäkringen gör det, och att avgifter för det också betalas. Du har alltså många möjligheter att få ett tillskott i plånboken, men du måste vara alert och söka det. 

 

Fyll i uppgifterna på nätet

När du går in med bank-ID på Afas hemsida, ska du ange var du jobbar. Se till att ha kontaktuppgifterna till din arbetsgivare, så du kan ange firmans organisationsnummer och namn samt telefonnummer. Du får också ange din diagnoskod, och den hittar du på ditt läkarintyg, men det går att fylla i med text också.

På nätet hittar du också alla upplysningar om vem som kan söka, vilka rättigheter som finns och vad som gäller i olika situationer. Sjukskrivningen kan bero på arbetsskada, sjukdom eller graviditet, och det finns alltså ersättning från denna extra sjukförsäkring att hämta. Det blir ett komplement till de pengar du får från Försäkringskassan, och när du vet om det kan ekonomin få ett välbehövligt tillskott.

Fler nyheter