Stålet är ett av våra viktigaste material

14 oktober 2019 admin

Stål är ett material som är användbart till mycket. I grund och botten är det järn som utvinns ur järnmalm och sedan blandas med andra mineraler eller ämnen. Beroende på typ av legering kan stålet ges olika egenskaper, anpassade efter användningsområde. 

 

En nackdel med järn är att det är ett instabilt material som strävar efter att återta sin ursprungliga form. Denna process känner vi som korrosion, eller rost. Men materialet kan förädlas så att det blir rostfritt och rostfritt stål är något vi känner till från en lång rad hushållsprodukter. En diskbänk kan, exempelvis, vara gjord i rostfritt stål.

 

 

Tunga stålprodukter som håller för mycket

 

Vanligtvis tänker man kanske på större och tyngre föremål när man hör talas om stål. Balkar till byggnadskonstruktioner och järnvägsräls till exempel. Man kan också se tunga plåtar av stål i Stockholm där man nu bygger om Slussen. Det är så kallade körplåtar som placeras över grävda schakt för att trafiken skall kunna fortsätta köra. 

 

Körplåtar var från början stora stycken från skrovet som togs om hand när fartyg styckades. Idag tillverkas körplåtarna i olika storlekar och format och säljs eller hyrs ut av företag som säljer stålprodukter. Ett sådant företag är Steelpro som tillhandahåller allt inom stål och metall.

 

Stålet i vår vardag

 

Stål är ett av våra absolut viktigaste material och finns överallt. Man kan fråga sig hur världen hade sett ut om vi inte hade haft tillgång till stål. Materialet, som inte alltid syns för att andra material eller färg döljer det, finns i byggnader och fordon. Men det används också till smycken och inom medicinen i form av skalpeller, höftkulor och nålar. 

 

I vardagen används ständigt produkter som är tillverkade av stål: saxen, besticken på matbordet, spisen, ja till och med datorer innehåller delar av stål. Stål är dessutom ett material som går att återanvända.

Fler nyheter