Upplyftande utrustning till nästa byggprojekt

26 november 2019 admin

I Sverige är det väldigt populärt att renovera och snickra på sitt hus. Vissa människor är riktigt händiga och kan fixa nästan vad som helst själva medan andra har tummen mitt i handen och med fördel anlitar byggproffs. Finns det ett större byggprojekt än att flytta en hel stad? I Kiruna har det sedan början av 2000-talet arbetats för att flytta, schakta, lyfta och dra en väldig massa material för att kunna bygga upp staden igen på mark som inte riskerar att kollapsa på grund av tidigare gruvdrift. 

 

Olika sorters kranar

Oavsett om man är ute efter att bygga en ny stadsdel i Kiruna eller bara vill renovera om huset så kan det vara användbart att hyra in maskiner som hjälper till med de tyngsta lyften. Det finns olika typer av lyftkranar. Redan på medeltiden användes kranar runt om i Europa, största skillnaden mellan dåtida konstruktioner och dagens är att den medeltida kranens kraftkälla kom från människor som sprang som i ett hamsterhjul medan nutida kranar främst drivs av diesel. Några av de största lyftkranarna inkluderar containerkranar, pontonkranar, och portalkranar, som samtliga används flitigt i hamnar och ute till havs.

 

 

När vägen i inlandet både är tung och svårframkomlig

I de flesta fall där man är i behov av en lyftkran så måste man anpassa sig till omständigheterna på platsen, och då är det inte ens möjligt att använda sig av en fast kran. Mobilkranar kommer i en variation av storlekar och användningsområden. Det finns terränggående mobilkranar som konstruerats för byggarbetsplatser och en uppsjö andra industrier. De banddrivna larvkranarna är extra lämpade att gå i svår terräng, och är även anpassade för att kunna lyfta tungt och ha stor räckvidd. Behöver man hjälp med kranlyft i Kiruna så kan man till exempel kontakta Havator, ett företag som är specialiserat på lyft- och transporttjänster.

Fler nyheter