Svetsa med laser

04 mars 2020 admin

editorial

Att svetsa samman material har genom lång tid varit populärt då det är ett smidigt sätt att sammanfoga objekt. Svetsning med laser har många fördelar om man jämför med den vanliga svetsningen som görs med gas. Om du använder dig av lasersvetsning så kommer enbart den ytan värmas upp som strålen rör vid så därför passar lasersvetsning utmärkt där du inte vill att för mycket av materialet ska bli varmt. Förutom svetsning med laser så går det bra att skära med laser och även där så värms enbart den lilla ytan upp där strålen riktas mot materialet.

 

Lasersvetsning är mycket användbart

Lasersvetsning har sina fördelar om man jämför med den traditionella gassvetsen och används inom många områden. Bilindustrin använder sig av lasersvetsning mycket flitigt, och även inom fartygsindustrin är det populärt. Att svetsa med laser ger ett riktigt bra resultat med en fin precision som gör att det är en bra ekonomi att använda sig av laser. Det faktum att det går snabbt gör det också ekonomiskt effektivt, och eftersom det är sådan fin precision på arbetet är det inte ofta det blir fel och därför går inte material till spillo.

 

 

Hur fungerar det med laser?

När man svetsar med laser så kan det göras i två olika varianter. Den första är värmelednings-svetsning och den andra är nyckelhåls-svetsning. Med hjälp av en laserstråle så sammanfogas två material och det görs med minimal uppvärmning eftersom lasern enbart värmer upp lokalt. Strålen träffar materialet som sedan smälter och förångas. Efter förångningen så sker sammanfogningen och du har två objekt som sitter samman. Lasern kan också användas till bearbetning av material och skärning som också utförs med en fin precision. Man använder sig också av lasersvetsning inom finmekanik som till exempel vid tillverkning av en pacemaker, så laser är som synes otroligt användbart inom många områden.

 

Fler nyheter