Ämnen som är svåra att förena kräver lasersvetsning

19 augusti 2020 william_eriksson

Svetsning är en konst och ett hantverk som kräver skicklighet och kunskap. Det finns många olika sorters svetsning och olika material kräver olika typer av svets.

Genom teknikens framgångar har allt fler specialsvetsningar framtagits. En sådan är lasersvetsning som gör det möjligt att bland annat förena aluminium och koppar. Något som tidigare varit mycket svårt att sammanfoga. Behöver du hjälp att förena sådana material bör du anlita ett företag som erbjuder professionella tjänster inom lasersvetsning. Ett sådant företag är exempelvis: https://www.lasertechyag.se/tjanster/laser/lasersvetsning.html.

 

Lasersvetsning som svetsmetod

Precis som namnet avslöjar så används laser för att sammanfoga detaljer. När man använder laser så värms endast materialet upp lokalt och det går fort. Värmen sprider sig därför inte till det omgivande materialet vilket gör det möjligt att sammanfoga material som klarar olika värmenivåer. Hastigheten när man använder lasersvetsning är mycket högre än med traditionell svetsning.

Metoden gör det också möjligt att komma åt att sätta svetsfogar där vanliga svetsmunstycken inte når in. För att hantera lasersvetsning krävs också utbildning och en stadig hand. Det går också att göra mikrosvetsningar som är tåliga och kräver väldigt lite efterarbete om ens något alls.

 

 

Finns det några nackdelar med lasersvetsning?

Det finns precis som med allt även nackdelar med lasersvetsning, men mycket beror på yrkesskickligheten. En del menar att den mycket smala svetssömmen kräver att den är helt perfekt placerad och helt utan förskjutningar. Det är alltså ett precisionsjobb som ställer höga krav på den som hanterar svetsen. Konventionell svetsning kan därför ha fördelar inom vissa arbeten och material.

Samtidigt så kan ett professionellt företag ge dig tips om vilken svetsmetod som är bäst för det specifika jobbet. Kunskap om ämnens olika egenskaper och svetsning med professionellt resultat kräver utbildning. Därför ska du alltid kontrollera att företaget har de licenser som krävs. 

Fler nyheter