Kassasystem och dess mest kända funktion

07 oktober 2019 admin

Varje gång du köper en produkt registreras den handlingen i affären du köper från. Det är kassasystemet som gör detta. Visserligen har ett kassasystem fler funktioner än så, men att just registrera betalningar är kanske den som är mest känd.

Efter att ha registrerat ditt inköp skriver kassasystemet ut en verifikation av den handlingen. Den verifikationen har ett väl använt namn – kvitto. De flesta vet att man bör spara kvittot ifall man vill byta den inköpta varan då det egentligen fungerar som ett bevis på att du köpt en produkt.

 

Kassasystem för olika branscher

Idag har det utvecklats olika kassasystem. Vilket är deras främsta syfte? Jo, de ska vara branschanpassade. Olika branscher bedriver olika former av verksamheter och det leder till behovet av skräddarsydda kassasystem.

Nutida frisörsalonger eller butiker kan inhandla specialanpassade kassasystem som ger dem fler möjligheter än de gamla vanliga systemen. Till exempel kan du idag boka tid hos en frisör och få en offert på klippning via nätet. Dessa två funktioner går via kassasystemet som sedan i sin tur registrerar din eventuella betalning för klippning eller färgning av håret. Detta är bara ett exempel på ett välfungerande branschanpassat kassasystem.

 

 

Stort utbud av olika kassasystem

Som sagt erbjuds det idag många och olika kassasystem. I vissa fall kan det kännas svårt att välja rätt. De flesta företag som säljer kassasystem har även en vänlig kundservice vars främsta uppgift är att vägleda kunderna vid deras val av passande system. Med andra ord underlättas valet och oftast har man inget att oroa sig för.

Något gemensamt för alla kassasystem är att de måste ha en kontrollbox. Sedan 2010 finns det nämligen lag på det. Kontrollboxen är länken mellan företagets redovisning och Skatteverket. Tanken är att Skatteverket ska ha översikt över utförda betalningar, något som underlättar för både företagsägarna och själva myndigheten.

Fler nyheter