Stål i alla former

06 mars 2020 lily_hansen

Stål är ingen ny uppfinning, för folk kom tidigt på att man kunde smälta järn och tillverka redskap och vapen. Däremot är järn ganska mjukt, och i sitt naturliga tillstånd rostar det också lätt. Man kom på att man kunde förbättra järnets egenskaper genom att tillsätta kol i processen, och så var stålet uppfunnet. Skillnaden mellan järn och stål är ganska vag, den beror på kolhalten, och orden används lite slarvigt ibland. Stål kan härdas, och man använder olika sorters stål i alla former, till olika saker.

 

Experter på stål ger inköpstips

Eftersom användningssätt och egenskaper kan vara så väldigt olika när det gäller stål, är det bra att det finns företag som är specialister på att sälja det. De kan också redogöra för skillnaderna mellan olika sorters stålrör, stänger och balkar. Inom verkstadsindustrin går det åt massor av stål till olika produkter. I byggnader förekommer många runda stålrör, som har olika egenskaper beroende på tillverkningssätt, men det finns fyrkantiga rör också. Då kallas de hålprofiler, och den stängda, fyrkantiga formen gör att de står emot vridning bra. Tyskland, speciellt Ruhrområdet, har många fabriker som tillverkar rör. Stål i Stockholm köper du enkelt. Länktips: http://www.steelproab.se/.

 

 

Plåt kan också vara stål

Att en metall är plåt, innebär bara att den har valsats ut, så att den är platt och har en plan yta. Det finns kopparplåt, exempelvis, och stålplåt. Många har plåttak på sina hus. Hos din stålleverantör kan du också köpa eller hyra körplåtar, som man brer ut jämte varandra på en väg som annars hade varit oframkomlig. Det kan gälla sankmark, olika sorters galler för djur, eller bara känsliga ytor som en gräsmatta. Entreprenadfordon kan då köra där, och maskiner kan stå plant där när man ska göra ett jobb, utan att skada underlaget. Fråga din stålleverantör. De är experter på stål.

Fler nyheter